Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenbepleistering

Een buitenbepleistering is een betaalbare, duurzame methode om je woning een frisse uitstraling te geven en te beschermen tegen de weersomstandigheden. Een buitenpleister is vochtwerend, vlot te combineren met gevelisolatie en beschikbaar in een brede waaier aan uitvoeringen In dit artikel lees je alles over de soorten buitenbepleisteringen, hoe een vakman te werk gaat en wat een buitenpleister doorgaans kost.

Ga snel naar:
Soorten buitenbepleistering
Hoe buitenpleister plaatsen?
Prijs buitenbepleistering
Aandachtspunten + valkuilen
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een buitenbepleistering?

Is je gevel dringend aan een renovatie toe? Of wil je een compleet nieuwe uitstraling voor je woning? Dan is een buitenbepleistering een uitstekende keuze. Met deze gevelbekleding geniet je van de volgende voordelen:

 • Budgetvriendelijk: een buitenbepleistering is 1 van de meest betaalbare manieren om je gevel te renoveren of de gevel voor je nieuwbouw af te werken. Dankzij de duurzaamheid van zo’n buitenpleister ben je zeker van een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Verder in dit artikel lees je meer over de prijzen voor een buitenbepleistering.
 • Vlotte plaatsing: met een buitenpleister kan je vlot en eenvoudig je huidige gevel renoveren of de gevel van je nieuwbouw afwerken. Bovendien is een buitenpleister toepasbaar op verschillende ondergronden als beton, baksteen, hout en kunststof.
 • Vlot combineerbaar met gevelisolatie: een buitenbepleistering is een ideale, dunne afwerkingslaag voor gevelisolatie. Zo combineer je een prachtige, nieuwe uitstraling van je woning met een lagere energiefactuur en een hoger wooncomfort.
 • Vochtwerend en dampopen: een buitenbepleistering is waterdicht en dampopen. Dit betekent dat je gevel blijft ademen en het vocht in de buitenpleister vlot kan ontsnappen. Zo ben je zeker dat je niet met vochtproblemen te maken krijgt.

Buitenbepleistering laten plaatsen? Een vakman informeert je graag over de mogelijke uitvoeringen en helpt je om de beste keuze te maken voor jouw woning. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende gevelspecialisten via onze gratis offerteservice.

buitenbepleistering

 

Soorten buitenbepleistering

Welk type buitenbepleistering kies je best? Dat is vooral afhankelijk van je persoonlijke wensen en je woonsituatie. Je hebt doorgaans 2 opties:

 

1. Kunstharspleister

Kunstharspleister staat ook wel bekend als synthetische pleister. Deze buitenpleister bestaat uit kalk en toeslagstoffen met kunsthars als bindmiddel. Daardoor is een kunstharspleister erg elastisch en beperk je de kans op scheurtjes tot een absoluut minimum. Een vakman brengt deze buitenbepleistering aan in 3 lagen. Deze dunne buitenpleister is vooral geschikt als afwerking van buitengevelisolatie en minder om grotere oneffenheden in je gevel mee weg te werken.

 

2. Minerale sierpleister

Kies je voor minerale sierpleister? Dan kies je voor een ecologisch product bestaande uit cement, kalk, zand en vulstoffen. Het gaat om een ruwer type buitenpleister die een vakman doorgaans in 1 dikkere laag aanbrengt (12 à 15 mm). Zo kan je met minerale sierpleister vlot en eenvoudig scheurtjes en gaten in je gevel wegwerken. Dit type buitenbepleistering is dus vooral geschikt voor de renovatie van oudere woningen.

 

Welke soort buitenbepleistering kies ik best?

Wil je buitengevelisolatie plaatsen? Dan is een kunstharspleister als afwerking een uitstekende keuze. Bevat je oude gevel grotere oneffenheden? Dan is een minerale sierpleister beter geschikt. Wil je zeker zijn van het juiste type buitenbepleistering voor jouw woning? Vraag dan zeker advies aan een gevelspecialist actief in je buurt.

Geïnteresseerd in een buitenbepleistering? Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden vraag je best voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Hoe buitenpleister plaatsen?

Een buitenbepleistering aanbrengen op je gevel vergt de nodige ervaring en expertise. Voor een optimaal eindresultaat doe je daarom best een beroep op een professionele gevelwerker. Die volgt doorgaans de volgende stappen:

 

 1. Werkzaamheden voorbereiden

  Eerst begint de vakman met een aantal voorbereidende maatregelen. Denk hierbij aan het opstellen van een steiger, het afdekken van de directe omgeving, … Indien nodig graaft hij ook zo’n 50 centimeter grond uit direct onder de gevel. Daar brengt hij een vochtwerende laag aan om je buitenbepleistering te beschermen.

 2. Hoekprofielen plaatsen

  Hoekprofielen dienen als versteviging van gevelhoeken, maar ook als geleiders van het pleistermateriaal. Dit is belangrijk omdat de plaatsing van de buitenpleister met precisie moet worden uitgevoerd. Fouten kunnen leiden tot vochtvorming en zelfs vorstschade in de winter. Je laat je buitenbepleistering daarom best over aan een professionele vakman.

 3. Egaliseren met wapeningsnet

  Voor een vakman begint aan de buitenbepleistering zelf plaatst hij eerst een wapeningsnet van glasvezel. Hiermee overbrugt hij eventuele barsten en scheuren in de buitenmuur en egaliseert hij de gevel zo goed mogelijk voor het pleisterwerk. Laat je ook gevelisolatie plaatsen? Dan brengt de gevelspecialist dit wapeningsnet direct aan op de isolatielaag.

 4. Buitenbepleistering plaatsen

  Een kunstharspleister brengt een vakman aan op een cement- of kalkbasis met een hechtende primerlaag ertussen. Kies je voor een minerale buitenpleister? Dan gaat het om 1 dikkere laag in plaats van 3 dunne lagen. Na het plaatsen laat de vakman het pleisterwerk voor een korte tijd drogen en werkt hij de gevel af met een schuurblok, borstel, truweel, …

 

Prijs buitenbepleistering

Hoeveel kost het plaatsen van een buitenpleister? Dat hangt vooral af van de oppervlakte van je gevel, de gekozen uitvoering, of je ook gevelisolatie laat plaatsen, de moeilijkheidsgraad van de werken, …  Enkele richtprijzen voor buitenbepleistering op een rij:

Soort buitenbepleisteringGemiddelde prijs per m² zonder isolatie (excl. btw, incl. plaatsing)Gemiddelde prijs per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing)
Kunstharspleister€ 70 à 80€ 100 à 130
Minerale sierpleister€ 65 à 75€ 90 à 115

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. De kosten kunnen nog variëren door extra werkzaamheden, de gekozen afwerking van de buitenpleister, … Daarnaast verschillen de prijzen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen voor buitenbepleisteringen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

buitenpleister

 

Belangrijke aandachtspunten + valkuilen

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je buitenbepleistering is het belangrijk om rekening te houden met enkele aandachtspunten. Een kort overzicht:

 • Reinigen met hogedrukreiniger: buitenbepleistering is relatief gevoelig voor vervuiling. Het is dus aangeraden om elke 5 jaar je buitenpleister te reinigen. Dit doe je best met een hogedrukreiniger onder lage druk (40 bar) bij een kunstharspleister. Bij een minerale sierpleister schakel je best een vakman in, aangezien dit soort pleister mogelijk afbrokkelt als je een hogedrukreiniger gebruikt.
 • Vervuiling door regenwater vermijden: met uitstekende dakrandprofielen, ventilatieroosters en raam – en deurdorpels zorg je voor een nette afwatering. Zo vermijd je vuile plekken op je buitenbepleistering door regenwater dat langs je gevel loopt.
 • Renoveren met verf: is je buitenpleister nog voldoende stabiel? Dan kan je die renoveren door te schilderen. Een gevelschilder brengt dan eerst een primer aan en verft daarna je gevel met een acrylaat- of silicaatverf. Die zijn dampopen, waardoor het vocht uit je buitenpleister kan ontsnappen.
 • Hydrofuge na plaatsing: over het algemeen is vuil op buitenpleister makkelijk met water weg te spoelen. Je kan echter al meteen na de plaatsing een hydrofuge laten aanbrengen. Dit is vooral aan te raden als je een minerale sierpleister hebt. Dankzij deze vochtwerende, transparante beschermlaag is het pleisterwerk langdurig beschermd tegen vuil, algen en mosvorming.

BELANGRIJK: een gevelspecialist geeft je graag meer uitleg over de afwerking, het onderhoud, … van je buitenbepleistering. Ontvang gratis advies op maat bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt.

 

Mogelijke alternatieven voor buitenpleister

Naast een kunstharspleister of minerale pleister zijn er nog andere vormen van buitenbepleistering. Uit welke alternatieven kan je nog kiezen? En wat zijn hun specifieke kenmerken? We zetten het kort op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: Cementpleister

Met een laag cementpleister kan je gevels herstellen, egaliseren en beschermen tegen weersinvloeden. Daarnaast is cementpleister in verschillende kleuren uit te voeren en is achteraf schilderen niet nodig. Over het algemeen is cementpleister ook budgetvriendelijker dan crepi. Let op: op buitengevelisolatie kan je wel geen cementpleister aanbrengen. Je kan met zo’n pleister wel je buitenmuur egaliseren om dan achteraf te isoleren en een gevelbekleding naar keuze aan te brengen.

Richtprijs cementpleister: 30 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2: Spuitkurk

Spuitkurk is een decoratieve gevelbekleding met een brede waaier aan kleuren en korrelgroottes. Let op: spuitkurk valt enkel aan te brengen op een vlakke ondergrond. Je gevel moet dus in goede staat zijn en mag geen scheurtjes of barsten vertonen. Is dat het geval? Dan is spuitkurk een interessante optie, want deze bepleistering valt vlotter te plaatsen dan crepi en is ook onderhoudsvriendelijker en ecologischer. Bovendien ligt het risico op scheurtjes ook lager.

Richtprijs spuitkurk: 60 à 80 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere gevelspecialisten

Ben je geïnteresseerd in een buitenbepleistering, maar weet je niet zeker welke soort je het best kiest? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes van vakmensen actief in jouw buurt voor gericht advies op maat. Een vakman weet precies wat mogelijk is voor jouw gevel en wat hij moet doen om het beste eindresultaat te behalen. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelbepleistering ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende professionals