Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Pleisterwerk herstellen: werkwijze & prijs

Pleisterwerk is een essentieel onderdeel bij de afwerking van je muren, maar na een tijdje kunnen verschillende beschadigingen optreden. Of het nu gaat om kleine scheurtjes of afbrokkelende pleister… Je pleisterwerk herstellen is cruciaal om de esthetiek en duurzaamheid van je woning te behouden. Ontdek in dit artikel hoe jij jouw pleisterwerk weer zo goed als nieuw kan maken!

Ga snel naar:
Hoe pleisterwerk herstellen?
Prijs pleisterwerken herstellen
Belangrijke aandachtspunten
Zelf herstellen of laten pleisteren?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom moet ik mijn pleisterwerk herstellen?

Je pleisterwerk kan na verloop van tijd beschadigd raken door verschillende factoren zoals vocht, slijtage of andere problemen. Het is belangrijk om kleinere barsten in pleisterwerk tijdig te laten herstellen om grotere beschadigingen te vermijden. Je moet zeker een muur opnieuw afwerken als je met de volgende problemen te maken hebt:

 • Afbrokkelen: pleister kan afbrokkelen als gevolg van een slechte hechting op het onderliggende oppervlak. Dit is vaak een gevolg van vochtproblemen in de muur.
 • Scheuren: barsten en scheuren kunnen ontstaan door structurele problemen of een ongelijkmatige uitdroging van de pleister.
 • Verkleuren: bepleisterde muren verkleuren door vochtproblemen, te veel licht of een verkeerde menging van het pleistermateriaal.

Binnenkort jouw pleisterwerk herstellen? Schakel de hulp in van een ervaren specialist om jouw project tot een goed einde te brengen. Vraag gratis meerdere voorstellen aan via onze offertedienst.

pleisterwerk herstellen

 

Hoe pleisterwerk herstellen?

Om je pleisterwerk goed te herstellen, gaat een stukadoor in enkele concrete stappen aan de slag. Zo probeert hij de schade zo goed mogelijk te repareren en de duurzaamheid van de muren te verbeteren. Maar hoe laat je jouw oud pleisterwerk nu precies herstellen? De werkwijze in een notendop:

 

 1. Inspectie uitvoeren

  Vooraleer een specialist begint aan de renovatiewerken, moet je eerst weten wat nodig is. Wil je een volledig nieuwe pleisterlaag of enkel een lokale herstelling? Samen met een stukadoor kan je de beste oplossing voor jouw muren bespreken.

 2. Muur voorbereiden

  Om een goede hechting met de pleister te garanderen, moet je jouw muren goed laten voorbereiden. Zijn ze vochtvrij en ontvet? Als je de volledige muur wil laten pleisteren, is een grondige voorbereiding essentieel.

 3. Nieuwe pleister aanmaken

  Voor een zo goed mogelijk eindresultaat is de samenstelling van de pleister heel belangrijk. Een specialist giet de juiste hoeveelheid water in een kuip en voegt het gipspoeder toe. Door het mengsel goed te roeren, krijgt een stukadoor de perfecte verhouding.

 4. Muur pleisteren

  Met een plakspaan brengt een specialist de mengeling aan op de muren en strijkt die vervolgens glad met een aangepaste lat. Je kan meerdere lagen laten aanbrengen voor een perfect resultaat. Als alles droog is, schuurt een expert alles op om de muur zo egaal mogelijk te maken.

 

Prijs pleisterwerken herstellen

De kosten voor pleisterwerk zijn afhankelijk van enkele zaken zoals de omvang van de werken en de huidige staat van de muren. Over het algemeen variëren de prijzen van 5 tot 30 euro per vierkante meter (excl. btw, incl. materiaal en arbeidskosten).

Soort pleisterwerkGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. materiaal en arbeidskosten)
Behangklaar pleisteren van muren€ 7 - 17
Sausklaar pleisteren van muren€ 10 - 24
Pleisteren van plafonds€ 6 - 24
Spuitpleister (spackspuitwerk)€ 5 - 15
Sierpleister€ 15 - 25
Schuurwerk€ 15 - 25
Raapwerk (dik pleisteren)€ 15 - 30

Wil je de exacte prijs voor jouw pleisterwerken? Vergelijk de kosten en voorstellen voor pleisterwerk voor jouw muren bij meerdere vakbedrijven via ons offerteformulier. Start je aanvraag hier.

 

pleistermengsel

 

Belangrijke aandachtspunten

Welke zaken moet je zeker weten voordat je jouw muren pleistert? We zetten enkele belangrijke aandachtspunten kort op een rij:

 

1. Dikte van de pleisterlaag

Het is verstandig om bij het herstellen van oud pleisterwerk de tweede laag zo dun mogelijk te houden. Kies voor 10 tot 12 mm pleister als de ondergrond egaal is, en voor ongeveer 15 mm als je oude pleisterlaag oneffenheden bevat. Bij een dikke, zware laag van 20 tot 30 millimeter loop je het risico dat de nieuwe gipspleister niet overal goed hecht.

 

2. Niet onder de waterkering

Muren hebben vaak een waterkering die voorkomt dat vocht uit de bodem omhoog trekt. Deze kering zit doorgaans enkele centimeters boven het niveau van je vloer. Ga je onder de waterkering pleisteren? Dan schakel je de werking van deze barrière uit. Vocht kan dan via het pleisterwerk omhoog trekken en schimmelplekken op de muur veroorzaken. Stop dus minstens een halve centimeter boven de waterkering met pleisteren.

 

3. Lange droogperiode

Een pleistermengsel bevat veel vocht en dat moet verdampen voor een mooi eindresultaat. Gladstuc heeft bijvoorbeeld 1 à 2 dagen droogtijd nodig per millimeter dikte. Een dikkere pleisterlaag van 12 millimeter zal na een paar weken pas droog zijn. Je kan met een vochtigheidsmeter bepalen of het pleisterwerk helemaal droog is.

 

4. Binnen of buiten pleisteren

Er is zeker een verschil met een binnen- of buitenmuur. Voor je buitenmuren laat je beter een sierpleister als crepi aanbrengen die bestand is tegen alle weersinvloeden. Ook de werkwijze is anders. Je zal een buitenmuur beter moeten voorbereiden en je kan kiezen uit andere afwerkingen.

 

Zelf herstellen of laten pleisteren?

Kan je zelf de schade herstellen aan je bepleisterde muur? Als je handig bent en je hebt de juiste materialen, kan je zeker zelf pleisteren. Maar wil je zeker zijn van een prachtig eindresultaat? Doe dan liever beroep op een ervaren specialist.

 

OPTIE 1: zelf pleisterwerk herstellen

Een kleine, lokale herstelling kan je perfect zelf uitvoeren. Het is geen klus voor beginners, maar met het juiste mengsel kan je het zeker tot een goed eind brengen. Zelf je muur bepleisteren levert ook een mooie financiële besparing op. Gaten, scheuren en oneffenheden in de muur werk je zelf snel weg met een vulmiddel of plamuursel. Een vulpleister is vooral geschikt voor kleine scheurtjes en oneffenheden.

 

OPTIE 2: pleisterwerk laten herstellen

Voor een volledig nieuwe pleisterlaag kan je beter een expert laten komen. Zo geniet je van vele voordelen:

 • Gericht advies: is pleisteren de juiste keuze voor jouw muur? En is het nodig om eerst nog andere herstellingswerken uit te voeren? Een vakspecialist kan je met zijn kennis en ervaring adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes.
 • Vlotte uitvoering: een ervaren stukadoor weet door zijn kennis en ervaring in het vak hoe hij jouw specifieke situatie het best aanpakt. Een specialist gebruikt doorgaans ook de beste materialen om de werken zo snel en correct mogelijk uit te voeren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op materiaal- en plaatsingskosten. De belangrijkste voorwaarde is wel dat je de werken laat uitvoeren door een expert.

 

Wanneer kies ik voor een lokale herstelling of volledige bepleistering?

Oud pleisterwerk herstellen vereist een zorgvuldige voorbereiding, nauwkeurigheid en geduld. De keuze tussen een kleine herstelling of een volledig nieuwe pleister hangt vooral af van je budget, de omvang van de beschadigingen en je persoonlijke wensen. Als het bestaande pleisterwerk oud is, dan kan je zeker investeren in een nieuwe uitstraling.

Waar vind ik een ervaren stukadoor? Om te beslissen welke aanpak het meest geschikt is, kan je op zoek naar een stukadoor. Zo krijg je zeker een duurzame en prachtige afwerking. Kom in contact met verschillende bedrijven via ons onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor pleisterwerken ontvangen?

Kies voor een erkende professional en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende professionals