Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plafond pleisteren: stappenplan + prijzen

Wil je je plafond renoveren of het plafond van je nieuwbouw afwerken? Dan heb je pleister nodig. Dat kan als uiteindelijke afwerking, maar ook als basis voor een schilderbeurt of om de voegen van de gipsplaten te plamuren. Wat kost het om je plafond te laten pleisteren? Welke aandachtspunten zijn essentieel? En hoe gaat een stukadoor te werk? Het zijn allemaal vragen waarop je het antwoord vindt in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten plafond pleisterwerk
Hoe een plafond pleisteren?
Pleisteren plafond: gemiddelde prijs
Belangrijke aandachtspunten

Offertes plafond pleisteren

 

 

Wanneer laat ik het best mijn plafond pleisteren?

Er zijn verschillende redenen waarom je je plafond zou laten stucen. Meestal is het om je plafond een nette afwerking te geven. We overlopen kort waarvoor je doorgaans pleisterwerk gebruikt:

 • Om je gipsplaten af te werken bij een nieuwbouw plafond
 • Om beschadigingen op een oud plafond weg te werken
 • Om een plafond glad te maken als basis voor een verfbeurt
 • Om je plafond te beschermen tegen vocht en brand
 • Om de akoestiek in je woonruimte te verbeteren

Wil jij je plafond afwerken met pleisterwerk? Ontvang bij ons vrijblijvend voorstellen voor je pleisterwerken bij meerdere ervaren stukadoors. Vergelijk nu kosteloos meerdere offertes op maat!

 

Soorten plafond pleisterwerk

Afhankelijk van het type project en jouw persoonlijke wensen gebruikt een stukadoor een bepaald type plafond pleister. Het kan gaan om standaard glad stucwerk, maar ook andere pleisters zijn mogelijk. Een kort overzicht:

 

 • Glad pleisterwerk: dit is verfklaar (ook sausklaar genoemd) stucwerk. Deze plafond pleister brengt een stukadoor met de hand aan. Na het uitdrogen van het pleisterwerk is je plafond helemaal klaar om te (laten) schilderen.
 • Spackspuitwerk: dit is pleisteren, maar dan met een spuitmachine. Deze soort pleisterwerk heeft altijd een lichte tot grove korrel. Ze is dus niet helemaal glad. Al kunnen vakspecialisten in recente jaren muren en plafonds zo goed als glad leveren. Een bepaalde kleur kiezen voor je spuitwerk kan, maar dit zal je iets extra kosten.
 • Sierpleister: deze decoratieve techniek heeft een herkenbare look. Er zijn verschillende soorten uitvoeringen van een sierpleister. Om een unieke uitstraling te creëren, brengt een stukadoor deze pleister handmatig aan. Meestal hebben sierpleisters een lichte tot grove korrel om structuur te creëren.
 • Behangklaar pleisterwerk: omdat de meeste mensen hun plafond niet behangen is dit de minst voorkomende soort. De muur is iets minder glad dan bij sausklaar pleisterwerk. Het is ook een iets goedkopere optie.

 

Plafond pleisteren: stappenplan van een stukadoor

Wat doet een ervaren vakspecialist om je plafond te bepleisteren? Via deze vier stappen krijg je een idee van wat deze klus inhoudt:

 

 1. Plafond analyseren

  Zijn er scheuren, oneffenheden of gaten aanwezig? Is het plafond vuil? Een stukadoor analyseert grondig je plafond om na te gaan welke voorbereidende werken nodig zijn.

 2. Plafond voorbereiden

  Eerst zal een expert de muren en vloeren afplakken. De volgende taken verschillen naargelang de staat van je plafond. Het gaat hier over het schoonmaken van je plafond, het opvullen van gaten en het aanbrengen van een primer.

 3. Plafond pleisteren

  Deze stap begint bij het aanmaken van de plafond pleister. Dan begint het echte werk: het aanbrengen (met de hand of spuitmachine) van de pleister. Afhankelijk van de gekozen techniek zal de plafondwerker ook reien, messen en afpleisteren.

 4. Plafond laten uitdrogen

  Het laten drogen van je plafond is een essentiële stap. De kamer is (afhankelijk van de techniek en de dikte van de pleister) enkele dagen tot weken niet bruikbaar. De ideale temperatuur om te drogen is 20°C. Daarom is de zomer ook de beste maand om te pleisteren. Zorg ook zeker voor genoeg ventilatie tijdens de droogperiode.

Vind de beste vakspecialist om jouw plafond te bepleisteren: prijzen variëren per expert. Vergelijk dus meerdere experts voor het beste aanbod. Kom nu in contact met stukadoors in jouw buurt!

 

Plafond laten pleisteren: gemiddelde kosten

Als je al eerder je muren hebt laten pleisteren, kan je verrast zijn door de prijzen. Plafonds zijn doorgaans duurder om te stucen dan muren. De prijs voor jouw pleisterwerken aan het plafond hangen vooral af van de gekozen afwerking en de oppervlakte van je plafond:

 

 • Glad stucwerk en behangklaar pleisteren: € 10 à 25 per vierkante meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)
 • Spackspuitwerk: € 7 à 15 per vierkante meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)
 • Sierpleister: € 15 à 25 per vierkante meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)

Let op: deze prijzen blijven schattingen. Ze kunnen verschillen per stukadoor. Daarom doe je er goed aan om offertes te vragen aan verschillende vakspecialisten. Vergelijk de kosten en voorstellen voor pleisterwerk op jouw plafond bij meerdere bedrijven via ons offerteformulier. Start je aanvraag hier!

 

plafond stucen

 

Aandachtspunten bij het stucen van je plafond

Waar moet je op letten voor je je plafond begint te bepleisteren? We zetten enkele belangrijke aandachtspunten kort op een rij:

 

 • Ondergrond: pleisteren doe je het best niet op hout. De pleister zal niet zo goed binden aan het hout. Gipsplaten en beton zijn makkelijker om te bepleisteren.
 • Doe-het-zelven of niet: plamuren is geen evidente klus om zelf te doen. Pleisteren is onbegonnen werk als je geen ervaring hebt. Ook heb je veel gereedschap nodig dat je eerst zelf moet aankopen.
 • Arbeidsintensiever dan muren: een plafond pleisteren is een zwaardere klus dan muren pleisteren. Je moet een ladder op en heel de tijd omhoog kijken. Wat het moeilijker en lastiger maakt om zelf te doen, ook al heb je de nodige ervaring.
 • Lange droogperiode: een plafond stucen is geen snel karwei. Het drogen van de plafond pleister kan enige tijd in beslag nemen. Het kan tot 1 à 2 weken duren tot de kamer weer bruikbaar is (spuitwerk eerder 2 dagen).

Je pleisterwerk door een professional laten doen? Slim idee! Aangezien het geen klus voor beginners is, kan je best op zeker spelen. Ontvang nu vrijblijvend offertes van meerdere plafondwerkers in je buurt!

 

plafond pleisteren

 

Offertes voor pleisterwerken ontvangen?

Kies voor een erkende professional en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende professionals