Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs pleisterwerken 2024

De prijs van pleisterwerken hangt af van verschillende factoren zoals het soort pleisterwerk, de oppervlakte van de woning, de plaats waar de stukadoor de pleister aanbrengt, enz. Hoeveel bedraagt de gemiddelde prijs van pleisterwerken in 2024? Wat zijn de belangrijkste kostenbepalers? En hoe vergelijk je best verschillende stukadoors? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Gemiddelde prijs pleisterwerken
Kostenbepalers
Hoe stukadoors vergelijken?
Offertes pleisterwerken aanvragen

 

Gemiddelde prijs pleisterwerken 2024

In 2024 bedraagt de prijs van pleisterwerk bij nieuwbouwwoningen gemiddeld € 13 à 16 euro per m² (incl. materiaal en excl. btw). Je mag zo rekenen op een totale kostprijs van € 7.000 en 15.000, afhankelijk van de oppervlakte van de nieuwbouwwoning. Gaat het om kleinere werken zoals renovaties en herstellingswerken? Dan hanteert de stukadoor eerder een uurtarief. Dat is gemiddeld 45 à 50 per uur.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde richtprijzen voor pleisterwerken per m²:

Soort pleisterwerkGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. materiaal en arbeidskosten)
Behangklaar pleisteren van muren€ 7 - 17
Sausklaar pleisteren van muren€ 10 - 24
Pleisteren van plafonds€ 6 - 24
Spuitpleister (spackspuitwerk)€ 5 - 15
Sierpleister€ 15 - 25
Schuurwerk€ 15 - 25
Raapwerk (dik pleisteren)€ 15 - 30

Let op: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien rekent elke stukadoor anders waardoor de prijzen sterk kunnen verschillen. Om zeker te zijn van een correcte prijs, doe je er daarom goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende stukadoors. Zo kan je makkelijk prijzen en voorstellen vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offerteservice.

 

 

Kostenbepalers van pleisterwerken

De prijzen in de tabel hierboven zijn uiteraard richtprijzen. De uiteindelijke kostprijs van pleisterwerken voor jouw project zal afhangen van verschillende factoren. Enkele belangrijke kostenbepalers op een rij:

 

1. Soort pleisterwerken

Plafonds en muren pleisteren kan op verschillende manieren, elk met een eigen prijskaartje. Zo is er een verschil tussen:

 • Glad pleisterwerk (standaardkeuze bij nieuwbouw): behangklaar pleisteren: € 7 à 17 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten) – sausklaar pleisteren € 10 à 24 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
 • Pleisterwerk met een decoratieve afwerking: spackspuitwerk: € 5 à 15 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten) – sierpleisters € 15 à 25 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

TIP: meer weten over de verschillende methodes om je muren en plafonds te pleisteren? Een stukadoor geeft je graag advies over de perfecte pleistermethode voor jouw project. Ontvang gratis offertes en voorstellen van stukadoors actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

2. Plaats en hoogte van de pleisterwerken

Doorgaans is het prijsverschil tussen muur- en plafondpleisterwerken niet zo groot. Vaak is wel een hechtmiddel nodig voor het plafond, dat kost € 2 à 4 per m². Voor pleisterwerk in de badkamer gelden wel andere tarieven dan in droge ruimtes. Een kort overzicht:

 • Pleisterwerk in droge ruimtes: muur pleisteren: € 7 à 24 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten) – plafond pleisteren: € 6 à 24 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
 • Pleisterwerk in de badkamer: tussen € 25 en 150 per m² (incl. btw., materiaal en arbeidskosten), afhankelijk van de gebruikte vochtbestendige of waterdichte stucmortel en de gewenste afwerking.

LET OP: gaat het om pleisterwerk op grotere hoogte? Dan zal de stukadoor een stelling moeten plaatsen en nadien weer opruimen. Hou er rekening mee dat hij dit extra werk zal verrekenen in de prijs.

 

3. Grootte van het te bepleisteren oppervlak

Hoe groter het project en hoe meer er bepleisterd moet worden, hoe lager de prijs per vierkante meter. Je laat daarom best alle plakwerken in je woning in 1 keer uitvoeren. Zo zal de prijs per m² aanzienlijk lager liggen dan wanneer je het in meerdere keren laat doen. Een stukadoor geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis offertes en voorstellen van stukadoors actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

4. Afwerking van hoeken en schuine constructies

Schuine constructies (bvb. trapleuning of onderkant trap) en de hoeken rond de ramen en deuren kosten meer tijd en moeite om goed af te werken. Deze zullen de kostprijs van je pleisterwerken dus doen stijgen. Hoekprofielen kosten € 5 à 8 per lopende meter. Heb je dus bv. voor 100 m aan hoekprofielen nodig, dan komt dat neer op € 500 à 800 extra bovenop de prijs van het standaard pleisterwerk.

TIP: wil je weten hoeveel hoekprofielen je nodig hebt voor jouw project? En wat de impact daarvan is op de kostprijs van je pleisterwerken? Een stukadoor geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis offertes en voorstellen van stukadoors actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

5. Dikte van de pleisterlaag

Bij glad pleisterwerk (standaard bij nieuwbouw) brengt de stukadoor een pleisterlaagje aan van 1 à 6 mm. Bij renovaties is soms een dikkere laag (7 mm tot 5 cm) nodig om de slecht gemetselde of beschadigde muren en plafonds recht te krijgen. Dat raapwerk is duurder en kost gemiddeld 15 à 30 euro per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten).

TIP: is er raapwerk nodig bij de renovatie van je woning? En ben je benieuwd naar de impact op de prijs van de pleisterwerken per m²? Vraag ernaar bij 2 à 3 stukadoors actief in jouw buurt. Ontvang gratis offertes en voorstellen van stukadoors via onze offertepagina.

 

Vraag offertes aan bij verschillende stukadoors!

De prijzen van stukadoors kunnen sterk verschillen. Wil je zeker zijn van een kwaliteitsvol resultaat tegen een correcte prijs? Vraag dan offertes aan bij minstens 2 à 3 stukadoors actief in jouw buurt. Zo kan je vlot en gericht prijzen, maar ook voorstellen, materialen en afwerkingen vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

 

pleisterwerken prijs

 

Hoe stukadoors vergelijken?

Pleisterwerken zijn een precieze, arbeidsintensieve klus die veel vakkennis en ervaring vergen. Je gaat dus best niet met eender welke vakman in zee voor jouw project. Maar waarop moet je letten als je stukadoors met elkaar vergelijkt? Enkele tips op een rij!

 1. Kijk naar de berekening van ramen en deuren

  Sommige stukadoors tellen ramen en deuren mee bij de oppervlakte die moet worden bepleisterd. Anderen doen dat niet, maar rekenen een supplement aan. Die verschillende berekeningen kunnen een invloed hebben op de uiteindelijke prijs van de pleisterwerken.

 2. Let op de verplaatsingskosten

  De verplaatsingskosten van stukadoors liggen tussen de 0,50 en 1 euro per km. Wil je die kosten tot een minimum beperken? Kies dan voor een stukadoor actief in jouw buurt.

 3. Leg de arbeidskosten naast elkaar

  De arbeidskosten kunnen sterk verschillen van stukadoor tot stukadoor. Door die kosten naast elkaar te leggen, kan je je dus flink wat geld uitsparen.

 4. Vergelijk de materiaalkosten

  Niet alle stukadoors rekenen dezelfde prijzen aan voor hun materiaal. Ook deze kosten leg je dus best naast elkaar om te vermijden dat je te veel betaalt.

 5. Bekijk het werk van de stukadoors

  Wil je het werk van de stukadoors goed kunnen beoordelen? Vraag hen dan of je een kijkje mag gaan nemen op een andere werf of bij 1 van hun vorige realisaties. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kwaliteit van hun plakwerken.

TIP: via onze offerteservice kan je snel en eenvoudig offertes aanvragen bij stukadoors actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Offertes voor pleisterwerken ontvangen?

Kies voor een erkende professional en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende professionals